Ugrás a tartalomra

Városunk

Tiszalök földrajzi fekvését tekintve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati csücskében, Tokajtól 13 km-re a Tisza partján fekszik. A város megközelítése vasúton és közúton egyaránt ideális. Budapestről 2 óra alatt elérhető az M3-as autópálya polgári szakaszán. A város közel van Magyarország keleti részének nagyvárosaihoz: Nyíregyháza 30 km, Miskolc 60 km, Debrecen 65 km távolságra található. Tiszalökről egy-egy óra alatt elérhető mind az ukrán, a román, és a szlovák határ is. A Tisza folyón való átkelést északi irányba komp segíti. Tiszalök város nevét az első tiszai vízlépcső és a Keleti-főcsatorna megépítése tette országosan híressé.

Gazdasági helyzet

A város gazdasági életét meghatározza a közigazgatási területen tevékenységet folytató gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, mezőgazdasági tevékenységet folytatók száma, elért eredményeik, az általuk foglalkoztatottak száma.

A városban működő vállalkozások száma: 197 db. Elsősorban kereskedelmi, vendéglátó ? ipari és szolgáltatási tevékenységet folytatnak.

Az egészségügyi ellátást három háziorvos, egy gyermekorvos, egy fogorvos, és a vállalkozó szakorvosok (ortopéd, nőgyógyász, bőrgyógyász, érsebész) látják el.

Intézményi, lakossági pénzügyi szolgáltatást az OTP fiók, a Rakamaz és Vidéke Takarékszövetkezeti Kirendeltség, Postahivatal biztosítja.

Tiszalök város legfőbb vonzereje a Tisza. A tiszalöki szabad-strand a várostól nyugati irányban, a Tiszadada felé vezető úton közelíthető meg. A strand a város határától kb. 1000 méterre található, a Tisza folyóból kinyúló mesterséges holtágban. Itt családi napok és strand-bulik kerülnek megrendezésre nyári hétvégéken.

A tiszalöki üdülőtelep a település déli részén, a Vízierőműtől a tiszalök-tiszatardosi komp közötti 6 kilométeres szakaszon helyezkedik el. A teljes üdülőszakaszon megközelítőleg 1000 üdülőtelek került kiosztásra, amelyek nagy része beépített telek. Üdülési szezonban rendkívül közkedvelt, hétvégeken 3000-4000 fő látogatja az üdülőkörzetet. Vonzerejét növeli a közelben lévő Vízerőmű, és a 27 hektáros Parkerdő Arborétum.

Az üdülőtelep területén ifjúsági tábor, és több szálláslehetőség található.

Közlekedés

Nagy változást jelentett a kistérség könnyebb megközelíthetőségében és közlekedésében az M3-as autópálya Hajdúnánásig történő megépítése, így az autópálya a várostól 16 kilométerre érhető el. A főváros irányába jelentősen javult a közlekedés, az utazási idő gépjárművel lecsökkent, mely a város gazdasági fejlődésére pozitív hatással bír.

Egy sikeresen elnyert projekt keretében 2006-ban kiépítésre került a Tiszavasvári-Szorgalmatos-Tiszalök településeken áthaladó, 7271m hosszúságú, bel- és külterületi kerékpárút. Így biztonságossá és kényelmesebbé vált a - főleg nyáron - kerékpáros forgalom által leginkább érintett Tiszavasvári-Tiszalök közút. A közúti és vasúti közlekedési lehetőségek mellett kistérségben található fontos tiszai átkelési csomópontok: a rakamazi és délről a polgári Tisza-híd, a tiszadobi Ponton-híd, és a tiszalöki kompátkelőhely. A tiszalöki átkelő éves forgalma hozzávetőleg 80-100 ezerre tehető. Említendő még közlekedés vonatkozásában a Tiszán mintegy öt éve működő személyhajózás, ami nem igazán települések közötti közlekedési kapcsolatokat jelent, inkább turisztikai célú charterjáratot.

Büntetés-végrehajtási Intézet

Egy 2004-es számú kormányhatározattal kezdődött meg a PPP börtönberuházások végrehajtása. A kormányhatározat két új Szombathelyen 800, Tiszalökön 700 fős büntetés-végrehajtási intézet létesítéséről rendelkezett. Így csaknem száz év után új büntetés-végrehajtási intézetek létesülhettek Magyarországon.

A PPP módszer alkalmazásakor az államnak nem kell előre kifizetnie a teljes beruházás ellenértékét. A megvalósítást követően a jogszabályban előírt állami feladat teljesítésének megkezdésétől, meghatározott időszakon keresztül használati, illetve szolgáltatási díjat fizet a költségvetési szerv.

Az új büntetés-végrehajtási intézetek megnyitásával jelentősen javulnak a jelenlegi büntetés-végrehajtási telítettségi mutatók, mivel átadásuk után az átlagos 135%-os (14.689 fogva tartott elítélt) zsúfoltság várhatóan 120%-ra csökken.

2005. október 20-án kötötték meg a szerződést a nyertes ajánlattevővel, a Közép-Európai Építő és Szerelő (KÉSZ) Kft.-vel.

2008. január 14-én a fogvatartottak első csoportjának betelepítésével megkezdődött a 15 éves üzemeltetési időszak. Az üzemeltetést a Szent Adorján Kft. látja el. Feladata a büntetés-végrehajtási intézet működtetése: az elítéltek élelmezése, oktatása, foglalkoztatása, az elítéltek ruházatának, ágyfelszerelésének mosása, az egészségügyi ellátás technikai rendszerének biztosítása, az objektum üzemeltetése és fenntartása, a fogvatartáshoz szükséges gépjárműpark üzemeltetése, az ingó- és ingatlan vagyon karbantartása, javítása és pótlása. Az elítéltek őrzését, felügyeletét és ellenőrzését továbbra is a büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állománya látja.

A Tiszalöki Hadifogolytábor története

Egyéb információk