Ugrás a tartalomra

KEOP-4.10.0/N/14-2014

NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE TISZALÖK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYEIN.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE TISZALÖK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYEIN

 

A Környezet és Energia Operatív Program KEOP-4.10.0/N/14-2014-0008 azonosítószámú pályázata keretében 36 416 984 Forint támogatás segítette annak a projektnek az eredményes megvalósulását, mely során Tiszalök Város Önkormányzat épületein "fotovoltaikus" rendszer épült ki.

A KEOP-2012-4.10.0/N konstrukcióban kiírt pályázat kiemelt célkitűzése - összhangban a hazai és EU stratégiával - a környezetünket kevésbé terhelő, megújuló alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepének növelése és ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás csökkentése. Kiemelt hangsúlyt fektetve a környezeti szempontok érvényesítésére a gazdasági fejlődésben, melynek egyik feltétele a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának kialakítása. A Tiszalöki Polgármesteri Hivatal és Általános Iskola jelentős energia felhasználással bírt, a fenntartási költségek nagy hányadát tette ki a meglehetősen magas áramfogyasztás. Ennek csökkentésének érdekében Tiszalök Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be, amely pozitív támogatói döntésben részesült. Az intézmények tetőszerkezetére napelemes rendszert telepíthettek annak érdekében, hogy az intézmények villamos energia fogyasztásának jelentős része már megújuló energián alapuljon a 2015-2016. tanév kezdetére.

A projekt során elszámolható költségek 100% támogatási intenzitással kerülnek kifizetésre, így az Önkormányzatnak a csak a fejlesztés töredékét szükséges önerőből finanszíroznia.

A projekt keretében a Polgármesteri Hivatal épületén és az Általános iskola épületén összesen 50 kWp összteljesítményű napelemes rendszert helyeztek el. A napelemek által termelt áram fedezi az épületek éves energiafogyasztásának átlagosan majdnem 77 százalékát, így az folyamatos, tartósan átcsoportosítható megtakarítást eredményez. A beruházásnak köszönhetően az intézmények energiafogyasztásának költségei nagymértékben csökkennek. A projekt környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel a megújuló energiafelhasználás növelésének eredménye az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével jár. A projekt nem titkolt célja az is, hogy példát mutasson a lakosság és az épületeket látogató emberek számára a megújuló energiafelhasználás területén.

Csatolt fájlok

Dokumentum címe Letöltés
Sajtóközlemény